8 anledningar till att göra badrumsrenovering & kök

Flera fantastiska anledningar till att renovera ditt kök finns. Åtta av de bästa anledningarna presenteras härnäst, vilka är följande:

  • Sparar pengar i längden.
  • Ökar värdet på din bostad.
  • Får din bostad såld snabbare.
  • Gör att sysslor i köket blir effektivare.
  • Ger köket mer utrymme.
  • Höjer komfortnivån.
  • Låter dig skapa den köksstil du önskar.
  • Gör ditt kök mer säkert.

Läs vidare för att se närmare vad dessa fördelar innebär.

1. Sparar pengar i längden

Med föråldrad och ineffektiv belysning, vitvaror och köksinredning betalar du sannolikt mer än vad som behövs. I ett äldre kök kan det finnas rejäla besparingar att göra långsiktigt med att renovera det. Små besparingar som görs med energieffektiva apparater och LED-belysning växer med tiden till stora summor.

2. Ökar värdet på din bostad

Generellt är köksrenovering värt kostnaden och investeringen. Det betalar sig självt genom hemmets ökade värde när du bestämmer dig för att lägga ut ditt hem för försäljning. I själva verket är köpare villiga att betala ett högre pris för bostäder där köket är nyrenoverat med en uppdaterad köksdesign.

3. Får din bostad såld snabbare

En köksrenovering kommer inte bara öka värdet på hemmet utan även få det sålt snabbare. Köpare kommer att bli lockade när de ser att ägaren har lagt ner tid och pengar på det. Detta påskyndar processen att få bostaden såld.

4. Gör att sysslor i köket blir effektivare

En köksrenovering gör att du kommer att spara tid och öka effektiviteten när måltider förbereds. Glöm inte bort att tid är pengar vid badrumsrenovering göteborg. I ett äldre kök tar det längre tid att förbereda måltider eftersom tekniken är föråldrad. Med ett uppdaterat kök kan du minska tiden i köket rejält och istället spendera tiden på att njuta av måltider med familjen.

5. Ger köket mer utrymme

Att renovera köket ger dig det perfekta tillfället att lägga till mer lagringsutrymme. Du kan exempelvis lägga till fler skåp och skafferiutrymme.

6. Höjer komfortnivån

Ett renoverat kök kan höja komfortnivån till en behaglig nivå. Om köket är litet och trångt nu har du chansen att förändra det genom att skapa en ny planlösning.

7. Låter dig skapa den köksstil du önskar

Förmodligen saknar ditt nuvarande kök den specifika stil som tilltalar dig. En köksrenovering ger dig möjligheten att byta köksstil till exakt den som du vill ha.

8. Gör ditt kök mer säkert

Ett nyrenoverat kök är betydligt säkrare än ett äldre kök med föråldrad teknik. I själva verket kan äldre kök innehålla hälsorisker som osäkra ledningar, hala golv och mögel. Gör därför en besiktning för att kontrollera vilka åtgärder en renovering kan göra för att åtgärda dessa risker.

En guide inför valet av kakel vid köksrenoveringen

När du står inför att göra olika val av material vid köksrenoveringen brukar frågan om kakel och klinkers i regel dyka upp. Det är populärt att sätta upp någon form av kakel på den vägg som finns mellan köksluckor och bänkar. Framför allt vid diskhon och vid spisen. Kakel har många fördelar då det är lätt att torka av och de är hållbara. En del väljer också klinkers som fungerar bra till både golv och vägg. Kakel är inte lika tåligt och bör inte användas till golv om det inte framgår tydligt i produktbeskrivningen.

Kakel finns för alla smaker och behov

Kakel är en klassiker och finns i alla former, storlekar och färger. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser om du vill använda kakel. Det är också snyggt att använda som dekorativa detaljer på väggar. Det som kan vara bra att tänka på är att stora och ljusa plattor gör att utrymmet ser större ut. Mindre och mörka färger gör att ytan ser mindre ut inför köksrenovering stockholm eller andra ingrepp du kan göra. Det går också att blanda olika storlekar och färger för att få ett unikt och personligt resultat. Så om du står inför att renovera köket kan det vara en god idé att botanisera i utbudet. Det går också att använda olika färgade fog för att skapa olika kontraster.

Klinkers för både väggar och golv

Klinkers är ett riktigt tåligt och hårt material. Därför är det extremt uppskattat som golv och många lägger in klinkers i samband med köksrenoveringen. Det går alldeles utmärkt att använda klinkers till väggar också. Men vill du använda klinkers även till väggar bör du satsa på en glaserad platta som är lätt att torka av. Vid köksrenoveringen kan det vara ett snyggt alternativ att matcha golv och utrymmet mellan vägg och diskbänk med samma klinkers. Den stora fördelen med klinkers är att det är extremt hållbart och tåligt. Däremot ska du undvika exempelvis klinkers i natursten som inte är glaserad till väggar då den drar åt sig fläckar.

Andra alternativ vid köksrenoveringen

Det är inte bara kakel och klinkers som är praktiskt. Det går också att sätta upp en tapet och en glasskiva över tapeten. Det ger dig möjlighet att skapa unik design och det kan också vara ett mer ekonomiskt val. Här är det viktigt att du ser till så glaset sitter fast så att det inte kommer in vatten mellan glasskivan och tapeten. Då kommer du snabbt behöva göra om arbetet. Vid en köksrenovering så finns det mycket som ska falla på plats så ta gärna inspiration från en expert på köksrenoveringar.

Ett miljövänligt badrum

Ett föråldrat och unket badrum kan komma att bli ett riktigt hatobjekt i ens egna hus. Till skillnad från ett sovrum där en ny färgbeläggning kan förändra rummet på en dag, kan en badrumsrenovering kräva en rörmokare, en kakelinstallatör, en snickare och en elektriker. På grund av kostnaden och komplexiteten är badrummet ofta långt ner på listan för att bli renoverat. Ett föråldrat badrum är dock inte bara tufft för ögonen, det slösar också en betydande mängd vatten, använder mer energi än nödvändigt och kan ge ditt hem mindre än fantastisk luftkvalitet inomhus. Det har kommit otroliga innovationer inom badrumsinredning sedan dagarna med rosa toaletter, vilket innebär att en badrumsrenovering drastiskt kan minska ditt ekofotavtryck, och också minska dina elräkningar. Med så många saker att tänka på kan det verka överväldigande, så här är en checklista för en miljövänlig badrumsrenovering för att säkerställa att när du tacklar det här projektet blir det rätt på första försöket.

Hitta en specialist

Att hitta någon med tidigare erfarenhet från miljövänliga renoveringar är mycket viktigt. Du sparar dig mycket tid, huvudvärk och framförallt pengar genom att välja någon som är bekant med de sorters produkter som kommer att minska din energi och vattenanvändning och minska din exponering för riskfyllda kemikalier. Om du har en butik i ditt område som säljer miljövänliga byggmaterial, fråga om de har några lokala entreprenörers visitkort. Träffa några olika företag innan du väljer ett. Du och entreprenören kommer att gå igenom mycket tillsammans, så du måste känna att din personlighet, vision för projektet och passion för miljön fungerar bra.

Välj rätt material

Kakel är ett gemensamt golv- och väggmaterial i badrum och det finns för närvarande massor av miljövänliga alternativ. De flesta innehåller en hög andel återvunnet innehåll och det finns oändliga modeller och färger att välja mellan. Om du vill ha något lite mindre konventionellt bör du tänka på bambu, kork eller miljövänlig betong. Andra produkter som nyligen har anlänt till scenen inkluderar plattor gjorda av återvunnet trä och elfenbensplattor tillverkade av tagua (även känd som “vegetabiliskt elfenben”). Om du gillar utseendet på tapeter med återvunnet innehåll (återvunnet läder kan se ganska lyxigt ut) så är det också ett alternativ.

Återanvänd

De flesta badrumsprodukter som du kommer att riva ur kan inte återanvändas, men det kan finnas folk som vill använda dem på annat sätt. Lägg ut badrumsskåpen, handfatet, kranarna och till och med toaletten på en gratis marknadsplats online. Många städer har butiker som tar emot donationer av dina begagnade hushållsmöbler och byggnadsmaterial, vissa kommer till och med att betala för dem. Även om du kanske är trött på den rosa toaletten, kan det finnas någon där ute som skulle älska att ha den!